week 4

Met steven en toby- 11 tot 17 juni

Maandag

De wissel is perect verlopen. Gisterenavond hebben we met ons gevijven nog enkele flesjes wijn (goed) gekeurd. Vandaag leek het of we in ons belgenlandje aan het fietsen waren: Alles zo plat als een biljarttafel, saaie landschappen en om het af te maken was er regen :(. We zijn over de helft geraakt!
Tijdens de middag ging Toby zwemmen in een meer langs de route. Hij is aan het trainen voor the big swim in gent.(www.bigswim.be ga eens kjken, tof initiatief)

Omdat alles vlak was, had Steven moeite om op tijd het eten en de slaapplaats te regelen. Over de slaapplaats gesproken: veel beter kunnen we het niet treffen! We zitten in een huisje voor €16 de man. een moooie tuin met loslopende paarden, een living met haardvuur, een ingerichte keuken, twee inrij douches…ideaal.

Toen we toekwamen stond de bagage in de kamers en stond het aperitief klaar, het leven kan toch eenvoudig zijn.

Dinsdag

Wakker geworden met een veelbelovend ochtendzonnetje. Er werd afgesproken om 50 km te rijden vandaag. Mijn snor begon me mateloos te ergeren, en ze moest er dan ook aan geloven. Net voor het vertrek is het beginnen gieten, en heel de dag kregen we bakken water over ons, daarvoor moet je in het zuiden zitten :s
In de namiddag kwamen we Ernst en Beb terug tegen -het hollandse koppel van samen 150 jaar. Toffe mensen!

Hun doel is om op 15 juli aan te komen (ik ook). We zullen elkaar dus nog meermaals tegenkomen. Straks komen ze hier op visite, de wijn staat al klaar.
Uiteindelijk werden het er 55. Het doel is om heel het weekend te rusten. Aan de armen begin ik eerlijk gezegd te voelen dat we al vier weken ver zijn.
Vandaag zijn we ook een steen gepasseerd waarop staat dat het ‘nog maar’ 1000 km tot Compostela is.

We slapen in een gite voor €20, minder gezellig dan gisteren, maar alles is aanwezig. De dame die hier alles regelt had, net als vele anderen, moeite om mee te zijn met het verhaal van de vrienden die mij afwisselend volgen. Als ik er over nadenk is het inderdaad speciaal en ongeloofwaardig, maar zoooooooooo cool 🙂

Woensdag

Gisterenavond veel te veel en laat gegeten. Mijn maag kon daar nie zo goe mee lachen en ik heb rotslecht geslapen. Voor de derde dag op rij vertrokken in de regen, er zijn leukere dingen. Eens de Landes door stopte de regen. Misschien moeten ze de Sint-Jacobsroute rond dit gebied leggen.
De banen nodigden uit om snel te rijden. Tegen de middag stond het Nederlands koppel met een lekke band aan de kant. Toby, de behulpzame jongen, is ze gaan helpen.

We slapen deze avond in een klooster in Dax. De kamers hebben veel weg van de kamers in een ziekenhuis. Vanaf morgen beginnen we te klimmen. De aanloop van de Pyreneeën!
Hoppelijk genieten jullie van dit verslagje want ik moest hier betalen voor internet.
Het zonnetje straalt nu, en deze avond gaan we hier het stadje bezoeken. Voor mijn vertrek was ik ervan overtuigd dat ik geen alcohol zou drinken onderweg. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit grandioos mislukt is. ik ben wel nooit (te) zat.

donderdag

Zalige nacht in het klooster gehad. Een wekker is bij ons echt overbodig. Klokslag half acht zoek ik altijd de korste wweg naar het wc.

Ondertussen ben ik erg bedreven geworden in het bezoeken van niet aangepaste toiletten. Dit leidt er telkens onvermijdelijk toe dat de anderen ook wakker worden.
Deze morgen stralend weer, woehoe! Straf hoe het weer zo snel kan omslagen, gisteren was het niets te warm, en nu zaten we te puffen.
In de voormiddag is gebleken dat het klimmen nu vrij vlotjes gaat. De voorbije weken waren blijkbaar ideaal voor het kweken van kracht en conditie. De armen voelden ook goed.

Om een uur of drie kwamen we aan op onze slaapplaats…niets aangepast en overal trapjes. Het nederlandse koppel is hier ook weer. Er is ook een jonge franse kerel Paul. Straks doen we met zen allen samen een bbq.
De mensen die mijn blog volgen uit medelijden voor ‘diene arme jongen in zijne rolstoel’ mogen nu echt wel stoppen met lezen :). (Noot van de medereiziger : hij mag gerust wat meer klagen 😉 )

Uiteindelijk sliepen we met 12 in twee kamers. Een fransman kwam vragen wie er snurkte om de kamerindeling te maken. De niet toegangkelijkheid zorgde ervoor dat ze mij moesten binnentrekken in de kamer en dat iemand mij moest dragen naar de wc.
Tijdens de bbq moesten we in de schaduw zitten. Tegen slapenstijd werd de hitte draaglijk.

vrijdag

Nog 31 km tot Saint-Palais, het doel van deze week. Door de hitte vertrokken we bij het ochtendgloren. Slingerend door de bergen kwamen toby en ik rond de middag aan. Steven had enorm veel moeite gedaan om een slaapplek te zoeken, maar alles was belachelijk duur of volzet. We beslisten om nog 12 km verder te rijden tot de volgende herberg. Een mooie tocht, maar met een klim om u tegen te zeggen ! De remblokjes lieten een eigenaardig geurtje achter… Doorrijden was een goed plan. De herberg waar we nu zitten is gloednieuw (lees pure luxe) en ze bieden hier een avondmaal én een ontbijt aan.
Aangekomen heeft toby ook 100 m geklommen met de handbike om zich volledig in te kunnen leven.
Morgen rijden we tot Saint-Jean-Pieds-De-Port, dit is eenvoudiger voor de wissel, en bovendien zitten we dan vlak voor de zware klim naar Spanje.
Speciaal voor de mama en de broer : vanavond slechts 1 rummeke. Santé !
De armen zijn terug helemaal fit, tot hiertoe verloopt alles meer dan voorspoedig.
Vanavond nog eventjes in de jacuzzi voor de groepsfoto. Sorry voor de regen in België 😉

zaterdag

Voor het nemen van onze groepsfoto moesten we vijf euro per kwartier in de jacuzi betalen. Bij de afrekening bleek het vijf euro per persoon te zijn (5*3*2 =30) Nogal duur voor onze groepsfoto 🙂 Zoals voorzien reden we tot Saint-Jean-Pieds-De-Port. Hier starten de meeste pelgrims, daarom is het ook enorm druk. Vele kamers zijn hier gevuld met stapelbedden. Veel rolstoelen zien ze hier blijkbaar niet, de dame des huizes is me hier aan het aanstaren en spreekt me aan als een kind. Deze morgen waren we heel vroeg weg, maar tegen negen uur was het al niet meer uit te houden in de volle zon (een luxeprobleem). De natuur en de huizen waren prachtig. na elke bocht denk je: beter kan toch niet…
Onderweg komen we steeds ‘bekenden’ tegen. Vanaf hier zal het normaal gezien makkelijker en goedkoper worden om een overnachtingsplaats te vinden.

Zondag

Voor de derde keer op rij is de rustdag een druilerige dag. Gisteren zijn we een pelgrimsdiner gaan eten (soep, provencaalse kip en een baskisch stuk taart) voor 13 euro kan je niet zelf koken. Iets voor 10 kwamen we aan in de herberg. Iedeen sliep al! Even later was ik ook in dromenland. Een paar uur later rolde ik in een diepe slaap uit mjn bed :). De slaapzak brak de val. Ik ben in het donker onderdoor mijn bed gekropen,en via de muur, mijn bed en mijn rolstoel veilig terug op mijn matras geraakt. Om 6 uur gingen de lichten aan en begon iedereen te pakken, leuke rustdag.

Toby is Steven gaan wegbrengen naar het station. Deze avond komen Leen, Stijn en Stijn toe. Morgenvroeg vertrekt Toby al liftend naar Gent, spannend! 
In de namiddag stralend weer, we zijn gaan vissen in een mooi bergmeer. Ik zou foto’s van de vangsten tonen, maar het dopje zat nog op de lens denk ik 😉
We zijn ook gaan cruizen door de berge me den otto. Tegen de avond kwamen leen en stijn toe? Ze hadden al twee dagen op een camping in De Landes gezeten, en brachten de andere stijn mee die met de trein toegekomen was in Bayonne. We sliepen voor 8 euro de man terug in dezelfde refuge. Veel wandelaars van eergisteren kwamen we terug tegen. Echt tof eigenlijk
Er was een meisje dat ons vroeg hoe we verder gingen, ze vertelde dat ze twijfelde om verder te wandelen door een pijnlijke voet.


Reacties

week 4 — 31 reacties

 1. Jullie hebben dan toch nog heel wa kilometerkes kunnen doen nietegenstaande de regen.Das waarschijnlijk nie zo leuk. Ja, die regen hé…tgeeft hier den gansen dag geregend!! Nu klaart het op…alst te loate is. Blij te lezen da ge zo’n chique slaapplaats gevonden hebt.Da mag ook ne keer,geniet er maar van. Ge zult ulder doar ook wel bewust van zijn zeker dat ge van nu voort de kilometerkes kunt beginnen aftellen. En…is Steven nun goeie kok? Doe em de groetjes. Het ga jullie goed de komende dagen.Lieve groetjes. Ikke x

 2. Al over de helft van “De weg naar Compostela”… fantastische prestatie! We blijven duimen dat je je eindbestemming gaat halen… met jouw doorzettingsvermogen absoluut geen probleem! Doe zo verder Frank en Co. We blijven uw avonturen op de voet volgen. Geert en Sigrid, Herbalife… “Goe bezig maatje!”

 3. Sterk bezig Franky! Over den helft, het glas is halfvol: even ver om terug te komen as om door te gaan dus ge hebt geen keuze nie meer 🙂
  Veel groeten en we blijven u volgen, dominique.

 4. We blijven hier thuis je wedervaren met verbazing en bewondering volgen…de kaart begint stilaan indrukwekkend te worden. Goe bezig !!! Veel moed en doe zo voort !

 5. amai ! wat een zalige luxe daar! 🙂 het lukt precies toch wel altijd goed die slaapplaatsen, zo zonder vooraf te reserveren, cool !
  amai, week 4 al, het vliegt eigenlijk voorbij, goed bezig !
  dikke kus,
  els nicht

 6. hallo frank en co
  nog minder dan 1000 km te gaan ..goed zo volhouden als je zo voort doet ben je binnen de week op jullie bestemming
  dus door gaan tot aan het gaatje
  voor de rest aales ok hiet en hopen met jullie daar ook en goed weer hier is het niet goed grijs en af en toe wat regen
  de groetjes
  ingrid en albert…en een poot van onze frank (mopshond)

 7. Goed bezig, over de helft! Je doet dat super Frank en ik heb al in ieder geval genoten van jouw (betalend) verslagje! 😉

  groetjes,
  Femke

 8. Hoi Frank, spijtig om het nieuws van Ella te vernemen…jullie waren een echt team! Spanje en Baskenland zijn in zicht. Fantastische streek met al even fantastische mensen. Als de opportuniteit zich voordoet zeker de pintxos en patxaran proberen en vooral genieten! Succes!!!

 9. dag frank en co +
  en nu op naar spanje het is mooi daar geniet ervan
  nog veel succes daar voor gans de ploeg
  en houd het gezond, fris, en nog veel moed onderweg
  zeker genieten onderweg van de mooie dingen die jullie zien en tegenkomen
  vele groeten van ingrid en albert
  en zeker van onze frank (mopshond ) en een flinke poot

 10. Dag Frank, ik volg je blog regelmatig! Leuk dat we je zo goed kunnen volgen! Je bent aan een tof avontuur bezig. Doe zo voort en nog heel veel succes!!
  Groeten, Kristel W.

 11. frank en co +
  mooie foto van de streep van de 1000 km nog ….928 km te gaan +/-
  alee op naar het zonneke
  groetjes
  ingrid en albert….en poot van frank (mopshond )

 12. Super! Mega! Top!
  De 1000km voorbij, sterk!
  & al die mooie verhalen, foto’s,….super leuk om zo een klein beetje mee te genieten van je avontuur.
  Geniet er van & af & toe een wijntje, alcohol hoort erbij hé!
  Veel succes nog & maak die bergen daar klein.

  nele X

 13. Nog een maand te gaan; moet lukken, hé?!
  Geniet van jullie welverdiende rustweekend en soigneer die armen maar goed!! Groetjes!

 14. frank en co +
  goed bezig al bijna in spanje , geniet van jullie weekend en drink alvast een goed glaasje wijn met wat kaas ….lekker
  de groetjes vanuit sint-amands ( waar het weer regent )
  ingrid en albert..en een pootje van frank (mopshond )

 15. Hallo Frank & co,

  Hahhah Wat is nooit (te) zat voor jou? Ik heb het nooit gezien dat je drinkt maar ik kan mij voorstellen hoe je dan bent.
  De Pyreneeën moet voor zo’n vent als jij niet lastig zijn. Je hebt een ongelofelijke doorzettingsvermogen, een vent als jij komt overal door heen. En met je begeleiders erbij is het al helemaal perfect. Wat een mensen heb jij. Ik heb spijt dat ik je niet kon helpen maar je weet hoe dat komt hé. Frank en Co veel succes en veel geluk met het weer.

 16. frank en co +
  zo te zien zijn jullie op de foto goed in het water gevallen en met wijn en al goed bezig ..geniet er maar van groot gelijk en wij maar hier in de regen zitten en wachten op wat zon
  nog een prettig weekend ..houd jullie goed
  grt
  ingrid en albert en marie-louise + onze frank (mopshond)

 17. Dag Frank,
  Amai, jullie hebben er al een ferme tocht opzitten !! Ik kijk telkens uit naar je nieuwe blog om te lezen hoe het gaat en néé das niet uit medelijden met diene kerel in z’n karre :p . Geniet er daar van én veel energie voor de komende weken, want ik vermoed dat je in Spanje nog veel meer last zal hebben van het luxe probleem ‘de zon’. als het té erg wordt: niet mee inzitten: steek ze in een grote kartonnen doos en stuur ze op naar ons belgenlandje, de meesten hier zullen dat helemaal niet erg vinden. Mieke X

 18. Je hebt ons nu al overtuigd, Frank: HET KAN!
  De Pyreneeën oversteken: HET KAN!
  Nog 800 km biken en aankomen in Compostela: HET KAN!
  Je bent een doorzetter die zijn droom waar maakt:HET KAN!

  We blijven trouw supporteren en we wensen jou en je kameraden ALLE GOEDS op jullie verdere tocht samen.
  Met héél véél respect!

 19. Ja, Franky, da gaat een vet fotoalbum worden hé! Leven als een god in Frankrijk! Hou de moed (en de alcohol erin) zoda ge getraind blijft om een stevig feesje na terugkomst te bouwen!

 20. Krakken zijn jullie !!! Jullie gaan straks hele parochiezalen vol krijgen, om jullie verhalen en avonturen te vertellen… Geniet met ‘volle teugen’… wij doen dat hier ook met jullie leuke verslagen en lekker wijntje ! Ciao xx

 21. HOI ! FRANK EN CO +
  GENIET VAN JULLIE VRIJ WEEKEND WANT MORGEN WEER DE BAAN OP VOOR DE LAATSTE 800 KM EN DOOR SPANJE
  VOORUIT MET GEIT
  HOUD JULLIE GOED
  GROETJES
  INGRID EN ALBERT EN FRANK (mopshond ) en een flinke poot erbij

 22. Franky, uw blogposten zijn echt de ideale blokontspanning! Goe bezig! En blijven schrijven want de examens zijn nog niet gedaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *