week 7

Met Kim & Mathias, Wannes & Soline 2 juli – 8 juli

maandag

Om half 5 was ik klaarwakker, veel beter dan toen onze wekker afliep om half zeven. Na 5 km aten we in een dorpje een pelgrimsontbijt (toost me koffie). In de voormiddag gingen we goed vooruit. We zagen vooral saaie, dorre landschappen. De dorpjes waren doods, en als we toch iemand zagen, gaapten ze alsof ze een ufo zagen. Wannes en Soline hadden een heerlijke pasta gemaakt, en op het einde van de dag stond er 85 km op de teller. We zijn gestopt voor een beklimming van 700 meter. Hopelijk zitten de benen , euh, armen morgen even goed. De volgers van de site hebben ongetwijfeld al gemerkt dat we veel moeite doen voor originele groepsfoto’s. Tijdens het rondfietsen flitsten er al wilde gedachten in onze hoofden… Tegen het einde van onze rit werd de omgeving al stukken groener en interessanter. We zitten nu in Astorga, de rolstoelen zijn hier blijkbaar goedkoop. het gaat hier op wieltjes. We slapen weer in een plaats met een inrijdouche. Er zijn nog twee onbekenden in de kamer, zweetvoet1 en zweetvoet2.

dinsdag

Deze nacht kon ik de slaap niet vatten, en rond de morgen was het te warm, een slechte nacht dus…en dat net voor dé klim volgens velen. We gingen nog even het dorpje in, en aten een pelgrimsontbijt (toast met confituur en ne koffie). Om negen uur vertrokken soline, wannes en ik voor 30 km afzien. Het was warm, maar gelukkig niet heet. 3 km voor de top stonden mathias en kim ons op te wachten met home made couscous. Verder naar boven passeerden ons veel wielrenners. Bovengekomen (1500 m) stonden ze te applaudisseren, een leuk moment. Ze gaven me truitjes van hun en wouden op de foto 🙂
Eénmaal vertrokken droegen mathias en wannes me met handbike en al naar cruz de ferro, een kruis op de top.

Nele gaf me een steen mee, en deze liet ik daar achter (de last van je afgooien).
Onderweg kwamen we beb en ernst terug tegen, en passeerdden we een vrouw die de camino met een paard deed (eigenlijk passeerde zij mij, haar paard stapte sneller omhoog dan mij 🙂 )

De afdaling was gevaarlijk en onvoorspelbaar. Er staan niet voor  niets kruisjes langs de weg (ter herinnering van verongelukte fietspelgrims). Aangekomen gingen wannes en mathias zwemmen, ik had af te rekenen met een stevig klopke, en bleef graag langs de kant.
We slapen in een hostel voor 10 euro de man. Er is wel een serieuse trap, dat wordt dragen ;).

woensdag

De wekker stond om 7 u. Jammer, de goede nachtrust had voor mijn part nog eens zo lang mogen duren (met dank aan de zware klim en de rode wijn achterna). Onze gastheer van gisteren zorgde voor een enorm lekker ontbijt voor 5 euro (het lekkerste tot nu toe). Deze overnachting was echt geweldig, een aanrader voor andere pelgrims (Casa Pichin in Molinaseca)
Vandaag 31 km in de voormiddag en 17 na ons middagmaal. De fiets van Wannes kraakte en bolde niet meer vlot. In Villafranca, bij de fietsenmaker, bleek er een rollemenent in zijn achterwiel stuk te zijn. Kim reed dus niet langer mee omdat de fiets pas in de avond af was. Na de middag reden mathias en ik dus verder. We kwamen langs mooie wegen, maar de miezerregen maakte het minder. We slapen hier in albergue do brazil, net voor een enorm zware klim. De hollandse uitbaatster is momenteel voor iedereen aan het koken.

donderdag

Ik lag nog stevig te ronken toen wannes me riep om op tijd aan de ontbijttafel te zitten. De uitbaadster was heel vriendelijk maar enorm strict. Dat is wel moeilijk als je al 7 weken leeft met de leuze “we zien wel”.
Het was wederom frisjes toen we vertrokken. De volgers van deze week zullen naar de zonnebank moeten voor een bruin tintje. Mathias en kim gaan zaterdag een dagje naar Santiago, ze willen ‘het doel’ gezien hebben.

Maar soit verder over vandaag. Wannes en soline stapten naast mij op de klim. Het was koud en het regende. Om het afzien te vergeten speelden we taalspelletjes. Aan de top (1350m) warmden we ons met koffie en spek me eieren.

Voor de afdaling van 12 km spanden we mijn rem aan. Met het grootste gemak trok mathias de kabel over. Amaai, een geluk dat dit nu gebeurde, anders had ik zeker gecrashed tijdens de afdaling. Ondertussen veranderden we in drie verkleumde mannekes. Een paar km verder vond ik het onveilig om af te dalen met enkel mijn  handrem. Wannes had ineens het lumineuze idee om één van zijn  remkabels voorlopig aan mij te geven…top!
Afdalen in de regen is geen aanrader. We gaven dan ook snel op, we sliepen 36 km voor sarria, het eindpunt van deze week. Deze avond in e bar nog een pelgrim tegengekomen uit Peru, hij liep mankend en met een kruk en tegen 2 km/u naar Santiago! Intressant en grappig figuur!

Vrijdag

We hoopten gewekt te worden door een stralend zonnetje maar niets was minder waar: het regende nog harder als gisteren. We zijn dan maar aan de afdaling begonnen richting Sarria in de dichte mist en de koude wind ging door merg en been. Een afdaling die alle records zou breken als het niet geregend zou hebben. Toen het 5 minuten droog was profiteerde we er van om onze groepsfoto, die al enkele dagen in onze hoofden spookte, in praktijk om te zetten:-). In Sarria namen we afscheid van Mathias en Kim die ‘last minute’ nog Santiago willen bezoeken. Nu slapen we in een auberge municipal met een ‘bijzonder vriendelijke’ (sarcastisch) gastvrouw.Om 22 uur sloot de albergue en we moeten ons haasten om op tijd binnen te zijn. Ik had een aparte gehandicaptenkamer toegewezen gekregen (zag er eerder uit als een gevang met dikke stenen muren, een klein raampje met tralies voor en een grote schuifdeur die enkel langs buiten op slot kon)
We hadden nog een flesje wijn om een goede nachtrust te verzekeren. Geen kurkentrekker… soline en wannes wouden erom gaan in de auto, maar de bewaker dacht er anders over 🙂
We hielden ons even stil met het licht uit, en trokken dan naar de keuken om de fles open te krijgen.
Daar zaten een tiental andere jongeren die ons uitnodigden voor een keltisch ritueel. Ze maakten A Queimada ( brandend water), een heksendrankje, dat ze flambeerden en waar ze in roerden terwijl spreuken opgezegd werden. Daarna dronken we samen het goedje. Een gezellige boel, ook de rest van de avond. Op zulke momenten is het wel jammer dat we geen jota spaans verstaan.
Tijdens de nacht kamen veel mensen mijn kamer binnen op zoek naar het toilet.

zaterdag

Weer regen, we zitten hier precies in Belgie. Veel pelgrims zijn het weer blijkbaar ook moe, en vertrekken later dan normaal. Wij zetten ons op het eerste terraske (onder de luifel) voor een pelgrimsontbijt en tellen de minuten af tot de refuges open gaan. Om elf uur boekten we, en sliepen we verder. Het is nu drie uur, en alle bedden hier zijn vol :). Allemaal leggen ze de riem er snel af. Mathias, Koen en Bram zijn gisteren toegekomen met de bus in Leon (een rit van 24 u!) Vandaag probeerden ze al liftend hier toe te komen. Ze belden net dat ze tegengehouden zijn door de politie. Wannes is hen nu gaan halan. vandaag hadden we een lui dagje: slapen en eten, zoals een rustdag moet zijn.

Doel: donderdagmorgen aankomen in santiago

zondag aankomen op het einde van de wereld

zonsonsergang daar bekijken (zou de moeite zijn)

maandag vertrekken naar huis

=> mijn ouders en jelle (week 3) komen met het vlieegtuig af, jelle brengt mij, de fiets en de auto terug naar huis.

 

zondag

Deze morgen heeft wannes soline naar valladolid gebracht. Bram, mathias en koen waren gisterenavond ter plekke. Daarmee is de laatste wissel ideaal verlopen!

Vanaf de middag stralend weer! We deden 15 km op het gemak. Morgen beginnen we voor echt!

We slapen in een auberge met vrije bijdrage (je kiest hoeveel je geeft). We dronken er eentje op wannes zijn nakende vertrek.
Na de gebruikelijke pelgrimsmenu met wijn kwam de gastvrouw boven met een fles korte drank en vijf glaasjes. Eenmaal voldaan kwam de rekening: 29 euro! Een leuk einde van een toffe avond

 


Reacties

week 7 — 27 reacties

 1. dag frank en co..+
  alee veel dorpjes waar saai maar vooruit met de geit ,niets van aantrekken ,en goed bezig met de tocht tot aan het einde wacht een mooie belo(o)ning voor jullie tocht
  nog de groetjes vanuit sint-amands
  ingrid en albert en onze frank (mops) + …poot

 2. Dag Frank

  Chapeau voor je handbiketocht. Ze zouden er een boek of film daarover kunnen maken.

  Courage, je bent er bijna.

  Groetjes en tot in Bornem
  Stefaan

 3. dag frank , had zojuist een tekst opgestuurd en er kwam op dat ik verkeerde code had gebruikt en daarom probeerde ik nog eens terug met je een knuffel te sturen. Dus ik had geschreven dat ik met veel plezier je weekverslagen heb gelezen en dat je er goed uitziet , het tochtje doet je zichtbaar goed. chapeau voor je prestatie en voor je vrienden die je zo een aangename reis bezorgen en die zo goed voor je zorgen en alles laten verlopen als een goed gesmeerde machine.ik ben momenteel nachtdienst aan t’doen en heb me al een uurtje aangenaam kunnen wakker houden met je verhalen en foto’s? je bent een geboren journalist en een goed auteur van je eerste bestseller.Nog veel plezier en aangename ontmoetingen en een goede aankomst gewenst.Hoedje af voor jou en je vrienden en tot gauw XXXXX

 4. hoi! frank en co ..+
  nog een goed 290 km,s te gaan , goed bezig voor jullie allemaal nog een toffe tocht gewenst ,over dat boek zou ik toch eens over nadenken ..zeker doen een film kan ook nog
  doc.serie op tv ook goed (zie in man bij hond ) boek geschreven mooi om te lezen
  alee nog de groetjes vanuit sint-amands
  ingrid en albert…+een poot van onze frank (mops)

 5. Hey Frank en Co.,
  Ja… de finisch tot COMPOSTELA is nu écht in zicht! Had je beloofd tijdens jouw reis dat ik hetzelfde aantal km zou trainen (binnen- en buiten- fitness en handbike), en wonder boven wonder… zit nu ook al aan iets meer dan 2000 km (net terug van 5 dagen aan de kust… 433 km gedaan met handbike). Maar jouw prestatie in weer en wind, bergop, bergaf… blijft een HEEL GROTE PRESTATIE… ik word er zowaar stil van…! Nog even maatje en dan zal er wellicht een feestje lostbarsten, de Frank die zijn ultieme droom “De weg naar Compostela” heeft volbracht! Toy, toy, toy… en tot gauw. Geert en Sigrid, Herbalifewelzijnscoach.

 6. Hoi Franky!!
  Veel te lang geleden dat ik hier nog geweest ben, maar zo zalig om je verhalen te lezen. Wat een avonturen! Echt ongelofelijk wat je allemaal meemaakt, het klinkt als een andere wereld.
  Doe dat nog goed en tot binnenkort op onze housewarming (jaja, we zijn eindelijk verhuisd!)

 7. Hoi Frank,

  Goe bezig!! De laatste kilometers zijn in zicht, ook die zullen er nog vlotjes aan moeten geloven, daar ben ik zeker van.
  Ik heb er net 950km in Engeland opzitten (ook de nodige klimmetjes, maar veeeel minder goe weer en heel wat minder avonturen…) en net daarom: super proficiat!! Het gaat niet vanzelf, maar de voldoening om er te geraken doet zo een deugd, daar ga je nog lang van genieten!!!

 8. Amai Frankie tegen dat gij terugkomt ge je een BV zijn 😉 Veel succes nog! Nog maar 500 km zeg!

 9. Supergoed bezig! Ik zie dat jullie bijna in Portomarin zijn, ga daar zeker ‘Pulpo a la plancha’ eten, overheerlijk….
  Succes nog!

 10. dag frank en co ..+
  mannen en vrouw wat zijn jullie goed bezig nog een klein beetje en dan de kroon op jullie werk en tocht
  alvast een dikke proficiat
  nog vele groetjes van het dorp aan de schelde …sint-amands
  ingrid en albert..en een van onze frank (mops)

 11. Hey Frank,
  Zalig om elke week je verhalen te lezen! Ik begin het eigenlijk al een beetje spijtig te vinden dat je tocht er bijna opzit. 🙂 ik heb zooooooooooooo veel respect voor jou!!! Nie normaal gewoon! Ik zou zeggen, geniet nog van de Laatste weken en we kijken uit om je verhalen te horen als je terug bent! Grtjs Sophie en michie en the kids! Xxx

 12. zalige foto’s ! vooral de wasdraad en de uitgesmeerde duivenkak op je neus van week 6 🙂 hoe verder jullie reizen, hoe mooier de landschappen… eindpunt bijna in zicht, go go frank ! xx

 13. Je verslagjes zijn superplezant om te lezen…Ik krijg er goesting van om ook te vertrekken, maar heb vooral elke dag nóg meer respect voor je prestatie!!!
  Geniet van de laatste kilometers! Xx

 14. Chapeau zunne met jullie prestatie deze week!! \’De laatste loodjes wegen het zwaarst\’ was deze week blijkbaar niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk van toepassing en jammer dat het weer zich ook niet van zijn beste kant liet zien. Maar ik zie en lees dat de spirit bij jullie daar nie onder geleden heeft .De verhalen worden alsmaar straffer en de foto\’s gewaagder. Wa zal de laatste week ons brengen :-)?Geniet van \’t weekend !! x

 15. Hey Frank en Co.,
  Ik dacht dat het alleen in België aan het regenen was… blijkbaar hebben jullie ook af en toe een natte broek…
  Aan de foto’s te zien en de wilde verhalen… is de eindbestemming nu écht wel in zicht!
  Nog even doorbijten en laat dan de kurken maar knallen!
  Hou je goed kerel en opgepast (wat remmen betreft hé).
  Geert en Sigrid, Herbalife.

 16. coole groepsfoto !! wordt moeilijk om beter te doen dan deze! ik nomineer alvast de foto van deze week ! 🙂

 17. HOI! FRANK EN CO ..+
  NOG EEN BEETJE ALVAST NOG EEN LAATSTE TOCHT TOT AAN S.C
  JULLIE HEBBEN WEL MOOI FOTO’S ZEKER DIE BOVENAAN
  MAAK NOG VOOR DE LAATSTE KM’S IETS MOOIES VAN EN GENIET ERVAN MET DE GANZE PLOEG
  GROETEN VAN SINT-AMANDS
  INGRID EN ALBERT….POOT VAN ONZE FRANK(mops)

 18. Hola Franky,
  ik lees met veel plezier en bewondering uw verhalen met typische humor en grappige commentaren, en ben er zeker van da ge u rot amuseert met het gezelschap. Geniet nog van alle dagen en de groeten aan de vrienden.
  dominique

 19. vroeger op school was je al ‘n specialeke maar dat ge zo’n voorbeeld zou worden,hadden we beiden toch niet gedacht hé ! Met veel bewondering, houd u struis hé man! Joris en Nicole.

 20. dag frank en co….+
  maak er maar een rustig weekend van , morgen weer de baan op voor het laatste stukje van jullie prachtig tocht
  nog een fijne tocht en houd het cool
  groetjes van
  ingrid en albert…onze frank (mops) en tante marie-louise

 21. frank en ço,
  wat is dit leuk om te lezen en mee te genieten van de tocht,
  frank ,ga je nog iets speciaal doen aan je haar ,euh…bakkebaardje zag ik het liefste,misschien heb je zelf al iets in petto?
  lieve groetjes
  helga

 22. Dag Frank,

  Je gaat sneller dan verwacht aankomen. Volgens de laatste stand van zaken ga je komende donderdag al in Compostela zijn, chapeau voor wat je allemaal presteert zenne. Daarnet heb ik op RTV (regionale tv zender hier)gezien dat er nog iemand naar compostela is geweest, deze persoon is afkomstig uit Branst. Hij is nu terug thuis, hij deed er even lang als jij over tot hiertoe.

  Succes met de aankomst e. Laat ge iets weten als ge terug thuis aankomt? dan wil ik samen met iedereen u opwachten zenne. Ik heb helaas de start van bij je thuis gemist.

 23. Echt genoten van jullie verhalen en foto’s 🙂
  Een prachtige reis met ongetwijfeld vooral mooie herinneringen, geniet nog van de laatste dagen van de pelgrimstocht. Dikke proficiat Frank en medereizigers, een absolute topprestatie, veel respect!
  Lieve groeten van iedereen hier,
  Noëla, Marc en Julie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *