week 8

Met Mathias, Bram & Koen 9 juli – 15 juli

maandag

Deze morgen ging het opstaan moeizaam. We waren als laatste uit ons bed (misschien had het afscheid van wannes er iets mee te maken). Gisteren zijn we 6 km van de route gereden, en die afstand wouden we niet terug rijden. Daarom volgden bram en ik de wandelroute. Geen goed plan bleek onderweg…De grote stenen brachten me dikwijls tot stilstand, en hebben zelfs mijn bodemplaat verwrongen. Het pad is eigenlijk de moeite, als ik de route nog eens zou doen, is het met een handbike met mountainbike banden.

De voorbije dagen zagen we vooral donkere loofbossen met varens. Nu primeren de eucalyptus bomen. Tijdens de middag hadden koen en mathias het eten dat ze vonden bij het uitmesten van de auto op de tafel gelegd met een krijtbordje bij: menu del dia. Menige pelgrim passeerde met een vragende blik 🙂

Na de middag kwam een klim  van 12 km (of 3u!).

Het valt meer en meer op dat deze route tegen het einde zeer touristisch is. (enige voordeel: meer hotpants). Veel bussen, taxi’s en autos met bagage komen ons voorbij. We hebben nog 80 af te leggen voor Santiago. Mijn ouders komen donderdag toe, en willen ons zien toekomen. Dat wordt drie dagen rijden met de rem op 🙂
We slapen nu in een toegankelijke refuge. Bram is buiten al jonglerend de show aan het stelen. De bergjes hebben me afgemat, tot morgen, sloppel

dinsdag

Op tijd in mijn bed deed deugd. De heuveltjes gingen dan ook vlot onder ons door. Mathias en ik reden 34 km in de voormiddag. Onderweg iemand met een rolstoel tegengekomen tijdens een pittege klim, hij kon jammer genoeg geen engels, wel konden we opmaken dat hij van Santiago kwam. We reden door muisstille bossen. (in de eucolyptusbomen zitten geen insecten, en dus ook geen vogels). We slapen in de laatste grote stad voor santiago. De douche en de wc zijn wederom aangepast, een teken dat we in de buurt komen.

Er was één reden waarvoor ik twijfelde om niet te vertrekken: ik zou heel graag Belgisch kampioen worden in mijn categorie. Diegene die elk jaar wint (en trouwens europees kampioen is) kon dit jaar niet deelnemen. Dit jaar was voor mij dus dé kans. Nu bekijk ik de uitslag, en de kampioen was er toch! Een geluk dat de wedstrijd mij net heeft tegengehouden om te beginnen aan dit fantastische avontuur.
tussen licht en donker begon een meisje in de albergue op haar gitaar te spelen en te zingen. Direct sfeer in de keet! Iedereen kwwam naar buiten om mee te genieten. Onze kennis van spaans was weer een serieuze domper.

woensdag

De auberge was al helemaal leeggelopen toen ik iets voor acht een eerste teken van leven gaf. Tijdens deze trip is mijn gsm enkele malen nat geworden, en het beste is er eigenlijk af. Daardoor heb ik niet zo dikwijls ontvangst. Mijn tante en mijn nonkel zijn gisterenavond toegekomen met hun mobilhome. Vanaf deze morgen volgen ze, en daar kan onze maag niet over klagen. Die heeft al net iets te veel pelgrimsmenu’s te verteren gekregen.
Deze middag zijn we van de route gereden omda er hier een meer enkele km’s verder lag. De zon liet zich terug vollenbak zien!
De omweg en de heuveltjes naar het meer maakten de rit best wel zwaar. De bbq maakte het afzien wel de moeite waard. Hij zorgde er ook voor dat alle herbergen vol zaten. We moesten dus wel verder rijden… Ongeveer 16 km voor compostella regelden mijn tante en mijn nonkel een nachtje in een tent bij een plaatselijke boer. De soep is heet en gereed, tot morgen!

donderdag

vandaag d-day. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten,… een ideale dag om aan te komen! We zijn nu 22 km voor het eerste doel. Jelle die normaal met mij naar huis zou rijden, heeft met klierkoorts afgezegd. Bram (van deze week) gaat nu naar huis rijden met mijn auto.
Rond tien uur vertrokken nonkel walter, bram en ik voor de laatste loodjes. Tijdens de laatste bergaf sneuvelde ons snelheidsrecord. 66 per uur naar beneje, feest!
Aangekomen in Santiago moesten we enorm veel moeite doen om de kathedraal zonder trappen te bereiken. Mijn ouders, ellen, daan en beb en ernst stonden ons op te wachten…WE MADE IT..


Even later, op een terraske, kwamen we terug heel veel bekenden tegen. De verhalen van anderen die vertelden over hun Camino raakten me meer dan mijn  eigen aankomst. Zo is het meestal bij mij, ik relativeer mijn eigen prestaties altijd…al ben ik hier best wel fier op

vrijdag

Gisteren probeerden Bram en Koen het geld voor onze ovenachting te verdienen door te jongleren onder begeleiding van een mondharmonica. Gelukkig hadden we nog geld in onze pot, anders zou het een pover nachtje geworden zijn 🙂
Deze morgen voor de eerste keer op de reis hoofdpijn! Ik raakte smorgens in een diepe slaap, en blijkbaar had iedereen van ons nood aan uitslapen. Rond de middag zijn we pas vertrokken. Regen van begin tot einde. Morgen hopen we aan te komen in Finistère, het einde van de wereld. Even een leuk weetje: in de middeleeuwen vaarden de vissers uit met een koord tussen hun boot en de oever. Zo konden ze nooit te ver varen, en van de wereld vallen.
In de voormiddag voorspellen ze regen, in de namiddag zou de hemel opentrekken. Hopelijk hebben ze gelijk. Een zonsondergang zonder zon zou redelijk stom zijn. We slapen in een ferme albergue. Er is een grote wc en het eten hier is ni normaal goe!

 

zaterdag

wakker geworden door een wekker van een kamergenote. Ze stoond niet op, en begon aan een snooze-moment van enkele uren. Koen en nonkel walter reden meee. In de voormiddag miezerde het constand, maar de namiddag was ideaal. We kwamen na 64 km aan in Fistera, daarmee zit de trip er definitief op. Morgen blijven we hier nog een dagje. We zagen heel veel bekenden, ik ga de camino zoooooooooooooooo hard missen de komende maanden. De rit was enorm zwaar. 2000 hoogtemeters moesten overwonnen worden. Deze avond bekeken we de zonsondergang op het einde van de w ereld, echt de moeite!

zondag

Finisterre is één van de fermste plekken op aarde, ni gewoon. We stonden op tijd op en namen afscheid van Ellen, Daan en de ouders. Na de middag vertrokken tante rina en nonel walter, maar net voor hun vertrek kwam den australier toe, ge weet wel, da beest.. Tof weerzien! Na een dutje gingen we op boottocht, en namen onze laatste groepsfoto.

Met een glaasje wijn op het strand werd beaslist om de dag erna te passen voor de zonsopgang. Het moet vakantie blijven 🙂

 

terug naar huis

maandag

De auto werd zo gestapeld dat koen en mathias meekonden. Ze gaan nog een tocht doen in de pyreneeen. Er staan maar 2 zetels in mijn auto, en tijdens de reis zelf wou ik nooit met meer erin zitten. Maar nu het erop zit, waag ik mij aan het risico.

We gingen tot pamplona en sliepen daar een laatste keer in een slaapzaal. De bedden zagen er enorm futuristisch uit. Net een slaapzaal uit een ruimteschip.

Ik sliep enorm slecht, er brandde de hele nacht licht, en ook al was ik moe in het hoofd… een hele dag in de auto mat je lichamelijk niet uit.

Dinsdag

Afscheid genomen van mathias en koen. Vandaag dag 2 in de auto. Na een rit van 8 uur sliepen we in blois, net voorbij Tours.

Woensdag

Een goede nachtrust gehad! Klaar voor de laatste dag in de auto.

De laatste drie dagen gaven me meer stress dan de tijd ervoor. Twee vrachtwagens kregenn net naast ons een klapband en de auto deed soms raar. (opgelost met olie bijkappen)

Net voor aankomst gingen we frieten eten. De bazin vroeg waar ik woonde. Na den uitleg vroeg ze: “Ah, is da daar waar die tentjes staan?”
:p verklapt


Reacties

week 8 — 54 reacties

 1. hoi frank en co ..+heel goed bezig mannen…en vrouw
  de laatste loodtje wegen het zwaarst nog een heel klein stukje te gaan en jullie zijn er …goed zo proficat met jullie tocht
  groetjes van
  ingrid en albert..+een poot van onze frank (mops)

 2. Kunnen bijna niet meer wachten op jullie aankomst in COMPOSTELA… Nog heel veel plezier tijdens de laatste kilometers! Wij vertrekken donderdagnacht naar Oostenrijk voor een weekje… horen de verhalen later hé Frank! Toi, toi, toi en nu naar de eindstreep !!! Geert en Sigrid, Herbalife.

 3. amai ! zo zalig dat alles op wieltjes verlopen is ! lekker uitbollen, of nog veel klimmen deze week? geniet ervan, uitdaging bijna binnengehaald ! 🙂
  dikke kus !

 4. De klokkentorens bijna in zicht !!! Sjiek man !!!!
  Hilarische foto … spijtig dat de Sint-Jacobsvruchten nog in de schelp bleven !
  Geniet er nog van en de groeten aan de Koenie en de anderen !
  T.

 5. dag frank en co …+
  alee nog een heeeeel klein beetje en jullie zijn er
  geniet van jullie aankomst in compostela en ook een goed terug reis naar belgie en thuis
  geniet er nog van
  groetjes
  ingrid en albert…en nog een poot van onze frank (mops)

 6. Moat, u kennende…worden da nog 2 moeilijke dagen, zo dicht bij het einddoel en dan met de rem op moeten rijden :-). Wie had 8 weken geleden kunnen denken da ge u nog ging moeten inhouden zodat ge niet te vroeg zou arriveren? Maar zo krijgen jullie de kans om wa meer te genieten van de omgeving en … de hotpants :-)x

 7. Dag Frank,
  Veel succes met de laatste loodjes! En ik wens je een welverdiende aankomst in Santiago de Compostela.

  Hierbij nog wat inspiratie voor een toekomstige lig-fiets?
  http://www.automotto.com/fahrradi-farfall-ffx-ferrari-fxx-lookalike-worlds-expensive-bicycle-tops-10-mph.html
  (ik ben nu in Linz Oostenrijk voor het werk, er staat hier in een museum blijkbaar een ligfiets in de vorm van een Ferrari, en er is ook een Porsche).

  Nogmaals succes!

  Stijn (Donders, ook namens Leen)

 8. Amai, eindstreep in zicht!! chapeau man! samen met je vrienden heb je er een geweldig avontuur van gemaakt, en ook voor het thuisfront was het spannend om te volgen BEWONDERING!!!!! Geniet nog van de laatste stuiptrekkingen! en tot binnenkort in Oppuurs!

 9. Ferm Franky,

  nog efkes en ge hebt gewoon gedaan! Is da efkes gevlogen of ni? Geniet van de laatste km’s en van dees avontuur.

  Jean

 10. Frank en vrienden, straffe gasten ! mooie prestatie en vooral groot doorzettingsvermogen, sjiek !! Doe ze de groeten in Compostella, want het doel is in zicht! Op 18 juni zijn we zelf op zoek naar de zon ! Hopelijk brengen jullie ze mee voor een leukle BBQ !

 11. In 1992 zat er in mijn vijfde leerjaar een doorzetter die tijdens de proefwerken keihard werkte omdat er voor elk punt boven de 80 een ‘sjoeke’ beloofd was…(en hij heeft er kunnen eten).
  Diezelfde volhouder bereikt morgen (zo’n 20 jaar later) Compostella. Geniet nog van de laatste kilometers en alvast proficiat Frank!
  Zo’n prestatie verdient meer dan een eclaireke…
  (juf) Hilde

 12. Dag Frank Ik ben de vader van Bert Vandervaeren ik volg u iedere dag proficiat voor deze uitdaging ik wist dat u ging slagen geniet van de laatst km dank aan alle vrijwilligers die dit voor u doen
  wat doet u volgend jaar ?een tocht naar Rome?

 13. hallo frank en co …+
  alee de laatst km’s aan het afmallen en een dikke dikke proficiat voor jullie tocht …en terug thuis een grooooot onthaal zeker en vast
  nog veel genieten voor jullie laatste km’s
  nog de groetjes vanuit sint-amands
  ingrid en albert…en onze frank (mops)

 14. Hoi Franky,

  Ja,ja vandaag de grote dag, de aankomst, wie had dat kunnen dromen. Dromen deden we het allemaal maar of het ging lukken was een andere vraag. Om eerlijk te zijn had ik mijn twijfels, niet dat ik twijfelde aan je doorzettingsvermogen want dat is wel voor 200% aanwezig. Maar als ik vorig jaar zag wat een inspanning het vroeg om de Mont Ventoux te beklimmen en dat ging maar over 1 dag. Dan sta ik toch in bewondering dat je dit 8 weken hebt kunnen volhouden. Het moet een enorm emotioneel moment zijn voor jou , je ouders en al je familie en vrienden om je daar in Compostela te zien toekomen.Ik herinner mij de aankomst op de Mont Ventoux en zou deze belevenis voor geen geld willen missen en zal ze ook nooit meer vergeten. Het was een enorm gevoel dat nog weken heeft gesidderd. Deze keer zijn we niet bij de aankomst, wel in gedachten natuurlijk.
  In ieder geval een dikke proficiat met je levenstocht!
  Groetjes, ook aan Rina en Walter!
  Gerd en Marcel

 15. Hey Frank en Co.

  FANTASTISCHE PRESTATIE… NOOIT GEDACHT DAT GIJ DIT ZOU UITRIJDEN… ECHT ECHT ECHT HEEL STRAF MAN! FANTASTISCH GEVOEL WAARSCHIJNLIJK… GRENZEN VERLEGGEN IS HIER WEL VAN TOEPASSING! Tot binnenkort, voor de vele verhalen. Wij zijn vanavond naar Oostenrijk, … Fijne terugkomst voor jouw en tot gauw. Geert en Sigrid, Herbalifewelzijnscoach.

 16. YES !! OPERATIE COMPOSTELLA VOLBRACHT !!!
  Nun dikke proficiat moat en ook voor al je begeleiders.
  Ook nog nun dikke merci aan al de mensen die Frank zijnen droom hebben helpen waarmaken.
  Laat de champagne maar knallen…ik vier in gedachten mee.
  Dan nog een kleine effort om de zunne ep tende van de wereld te zien ondergaan. Op tijd stoppen hé want anders worde nog ne keer nat :-).
  Amuseert uldre vanavond en succes voor de volgende dagen.
  Groetjes aan de bekenden.
  Ikke x

 17. Amaai Frank, wat een prestatie! Wat een mens al niet kan met het nodige doorzettingsvermogen en een hoop toffe maten om hem te helpen.
  Ik zal je amusante verhalen wel erg missen.
  Geniet maar met volle teugen van je overwinning!

 18. frank en co …..+
  maar een woord …..goed gedaan allemaal voor gans de ploeg
  gelukwensen
  vanwege
  ingrid en albert en onze frank (mops)

 19. Een dikke proficiat Frank en ook voor alle begeleiders.
  Drink maar een goeie vanavond met de mama en papa en andere bekenden.Tot volgende week bij de thuiskomst met de vele verhalen.

 20. PROFICIAT,Frank,wat een prestatie!!! Je camino zit erop!
  We hebben ontzettend veel respect voor jouw inzet en doorzettingsvermogen, voor de organisatie van de tocht en voor al je begeleiders! HET KAN!!

 21. Goed gedaan Franky! Je ziet het, geen berg is te hoog voor de Franky! Tot één van volgende dagen hé, tot in de Keten!

  groetjes

 22. Frank,

  Het is gelukt!Knap gedaan,je bent ne krak,was tof om te volgen.Ook een dikke proficiat voor u vrienden.

  Tot een dezer Chris

 23. Beste Frank, wat jij gedaan hebt is wel iets buitengewoon RESPECT man echt waar voor mij ben jij de held uit Sint-Amands.

 24. Hey Frank,

  Proficiat met deze superprestatie ! Na wat tegenslagen toch je doel bereikt !
  De hele tijd hebben we jouw tocht kunnen volgen en vrijwel elke vrijdag viel de vraag wel eens : ” waar zit hij nu ?” .
  Geniet er nog van en drinkt er maar ne keer goe op ! 😉

  Groetjes,
  Alle KLJ leden

 25. Hey Frank ,

  Wat een prestatie ,een dikke proficiat.
  Ik heb de afgelopen 8 weken ernaar uit gekeken om je rit te volgen via de site .De levenservaring die je nu hebt opgedaan is meer waard dan de Belgische trui .Ok de trui draag je een jaar lang in de wedstrijden ,maar deze tocht draag je je verdere leven mee .

  Groetjes ,
  Moors Sonja

 26. hallo frank en co …+
  dit is ongelooflijk …een dikke dikke PROFICIAT aan alle
  en WELKOM THUIS …..WAAR IS DA FEESJE ????
  GROETJES
  INGRID EN ALBERT….EN VAN ONZE FRANK (mops) EEN FLINKE POOT EN LIKJES

 27. WAUW!!
  GEWELDIG!
  RESPECT!
  Zo kan ik nog even doorgaan!
  Dikke proficiat voor jou en al je vrienden!
  Ik hoop dat ik een beetje van jou doorzettingsvermogen krijg voor mijn trip naar Nicaragua met u/turn!

 28. Jihaa Franky! Goe gedaan é… Ben blij dat ik jou heb mogen vergezellen! Geniet nog van uw laatste dagjes in Spanje.
  Groetjes uit de Franse Alpen

 29. Frank en co-rijders , jullie hebben dat samen tot een goed einde gebracht ! Fantastisch dat jullie dit ‘crazy plan’ werkelijk hebben uitgevoerd !! Ik kan alleen maar respect tonen en jaloers zijn op de fantastische en leuke momenten die zo’n tocht met zich meebrengt! Geniet ginds nog van de Spaanse wijnen en de zon !

 30. Proficiat, ge moet het maar durven en kunnen. We zijn er ook reeds geweest, maar dan wel met de autocar.
  Groetjes van de buren van Walter uit Schelle.

 31. Heel ‘STRAFFE’ toer !
  ‘HET KAN …’ allemaal… met de juiste spirit en de juiste vrienden !
  Respect!
  T.

 32. hallo frank en co ..+
  en nu nagenieten van jullie tocht die jullie tot een goed einde hebbben gebracht
  nog eens een dikke proficiat aan allemaal
  ingrid en albert en een ppoot van onze frank (mops)

 33. Hola el Frankie!!!
  Ja wadde dadde! Zoveel super foto’s, verhale, …! Seg ng geen volgend project in gedachten? ik ga mee zenne! Tzit er ver op, bijna thuis … kben kei curieus, tot gauw! Disfruta los ultimos dias en españa!!! Y felicidades por el camino! Hasta la fiesta! x

 34. hoi ! frank en co …+
  je heb de zon zien ondergaan samen met je co
  nog eens PROFICIAT voor jullie tocht
  genieten en rustig naar huis komen
  groetjes
  ingrid en albert en een poot van onze frank (mops)

 35. hee Frank, ik was allang van plan je blog nog eens te lezen en even een berichtje achter te laten, nu kwam ‘t er dan eindelijk van. Wij zaten in Logrono in dezelfde herberg (die met dat voetenbad-vijvertje in de tuin, en met al die onhandige trappen, ik herinner me dat jouw vrienden je omhoog moesten dragen naar de slaapzaal). En later in VillaFranca Montes de Orca zaten we weer in dezelfde herberg (die aangename achter dat luxe hotel, met de tuin met ganzen en fruitbomen). In VillaFranca was ik samen met de Pools-Canadese Christina, ik was dat meisje met dat heeeele korte stekeltjeshaar. De kennismaking was maar kort, maar ik was zeer onder de indruk van je verhaal en vooral van je doorzettingsvermogen en optimisme. Jij laat je ook door niets op je kop zitten hé? Ik ben heel veel toffe en bijzondere mensen tegen gekomen op de camino maar jouw verhaal was toch wel één van de bijzonderste. Goed te lezen dat je de hele tocht volbracht hebt en zelfs nog door bent gegaan tot Finisterre, ik heb je blog met veel plezier gelezen. Veel herkenningsmomenten! Nou ben ik wel jaloers, want zelf heb ik na Léon mijn tocht moeten afbreken en onverwachts terug naar Nederland moeten gaan, mijn vriend moest opeens aan een chemokuur beginnen. Die maakt het inmiddels goed en is een heel eind richting genezen, en we hopen de laatste 400km volgend jaar samen te maken. Kijk er al naar uit, want ook hier is wel wat heimwee naar de camino, zeker omdat ik ‘m zo plotseling moest afbreken. Je kunt mijn Camino-avontuur trouwens ook lezen: http://www.waarbenjij.nu/wendelart. Hopelijk kun jij ook nog meer van zulke mooie tochten maken, op je fiets! Dus dan bij deze nu alvast: Buen Camino! groetjes, Wendela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *